Dan multiple skleroze

Foto - Na Franjevačkom trgu  i ove godine obilježen Nacionalni dan multiple skleroze

Objavljeno: 06.10.2023. 13:04

Zadnja izmjena: 06.10.2023. 13:12

Na Franjevačkom trgu danas je, već tradicionalno, obilježen Nacionalni dan multiple skleroze, u organizaciji Društva multiple skleroze Varaždinske županije, a podršku tome izrazila je i zamjenica župana Silvija Zagorec, priopćeno je iz Županije.

- Danas smo se okupili ispred Županijske palače kako bismo obilježili Nacionalni dan multiple skleroze, a ovime želimo dati podršku te pozvati sve građane na zajedništvo i jednakost, bez stigmatizacije i predrasuda. Multipla skleroza bolest je s tisuću lica, često sa simptomima koji nisu vidljivi i potrebno je o tome educirati zajednicu kako bi imali razumijevanja za njihove potrebe jer često nailaze na nerazumijevanje okoline. Stoga je dužnost nas kao Županije, uz naš Savjet za zdravlje, javno progovoriti kako bismo svima osigurali zdravu sredinu i zajednicu jednakih ljudi – rekla je Zagorec.

Predsjednica Društva multiple skleroze Varaždinske županije Irena Vrdoljak istaknula je da Društvo već više od 20 godina pruža podršku svojim članovima, navodi se u priopćenju.

Od te bolesti u Hrvatskoj boluje 7.024 osoba

Potporu je pružio i Savez društva multiple skleroze Hrvatske, čija je izvršna direktorica Dijana Roginić istaknula da je prva udruga za oboljele od multiple skleroze osnovana 26. rujna 1979.

- Nacionalni dan multiple skleroze na inicijativu Saveza proglasio je Hrvatski sabor 2015. godine, a danas u Republici Hrvatskoj, prema zadnjim podacima, od multiple skleroze boluje 7.024 osobe – istaknula je Roginić.

Podršku radu Društva dala je i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić, zaključuje se u priopćenju.

Komentari