Općina Vinica

Foto - Završen projekt uspostave Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi Arboretum Opeka

Objavljeno: 20.12.2023. 17:28

Zadnja izmjena: 20.12.2023. 17:36

U Srednjoj školi "Arboretum Opeka" danas su na završnoj konferenciji predstavljeni rezultati projekta uspostave Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi, odnosno programskih i kadrovskih uvjeta kojima se  unapređuju mogućnosti za učenje učenika i odraslih polaznika programa strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u sektoru poljoprivrede.

Taj projekt, koji se provodio od srpnja 2020. godine do prosinca ove godine, financiran je u potpunosti EU sredstvima, a ukupna mu je vrijednost 6,72 milijuna eura, priopćeno je iz Varaždinske županije.

- Danas Vinica, zahvaljujući ovom projektu, novim prostorima, programima postaje središte obrazovanja u poljoprivredi. Danas se našim učenicima, zahvaljujući razmjeni, suradnji i praksi otvaraju vrata u Europsku uniju i u svijet – izjavio je načelnik Općine Vinica Branimir Štimec. 

Štromar: Vinica će ovime postati i mjesto jakog turizma

Saborski zastupnik i predsjednik Općinskog vijeća Općine Vinica Predrag Štromar pohvalio je projekt zahvaljujući kojem će Vinica postati ne samo poželjno mjesto za školovanje budućih poljoprivrednih stručnjaka, već i mjesto jakog turizma u ovom dijelu Hrvatske.

- Zahvaljujući ovoj školi, odnosno Centru, dvorcu Opeka koji se obnavlja, ali i potpunoj revitalizaciji samog Arboretuma koje nas tek očekuje, ovo mjesto ponudit će učenicima da stečeno znanje u školi primjene i nadograde odmah sa sadržajem koje će biti u dvorcu te u direktnom kontaktu s prirodom, odnosno hortikulturom samog parka – rekao je Štromar.

Zagorec: Želimo se pozicionirati kao regionalni lider u edukaciji poljoprivrednika

Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec istaknula je od ovog projekta koristi imati ne samo učenici ove škole i djelatnici, već i odrasli, poljoprivrednici, znanstvena zajednica, ali i sva druga zainteresirana javnost.

- Pametna i održiva poljoprivreda je budućnost a mi smo ovim projektom ojačali kompetencije odgojno-obrazovnih djelatnika, kao i promovirali važnost strukovnog zanimanja. Kao županija želimo se pozicionirati kao regionalni lider u inovacijama, prenošenju znanja i edukaciji poljoprivrednika i mislim da ćemo zahvaljujući i ovom projektu u tome u uspjeti – rekla je zamjenica Zagorec.

Komentari