projekt OB Varaždin

Nakić : "Varaždinskoj bolnici je neophodna magnetska rezonanca" - Štromar: "Očekujem da će MR biti tu do proljeća"

Objavljeno: 24.08.2016. 16:30

Zadnja izmjena: 24.08.2016. 17:35

Tehnički ministar zdravlja doc.dr.sc. Dario Nakić sa suradnicima je posjetio Varaždinsku županiju, a pritom i Opću bolnicu Varaždin, gdje su ga dočekali ravnateljica Opće bolnice Varaždin, dr.med. Sanja Zember i župan Varaždinske županije Predrag Štormar. Ministra su poveli u obilazak Odjela kirurgije te razgovarali o načinima realizacije izgradnje ujedinjenog hitnog prijema, jednodnevne kirurgije te o nabavi magnetske rezonance.

- Kad sam stupio na mandat, sa županom sam razgovarao oko važnosti Varaždinske bolnice. Ovaj dio Hrvatske zaslužuje ustanovu koja će biti vodeća, koja će imati takvu razinu, da pruža većinu usluga stanovništvu, a da ne moraju odlaziti negdje drugdje. Ovdje smo sad u nastavnku tog razgovora - započeo je svoju izjavu tehnički ministar Nakić.

Ono što su svi posebno isticali je nabava magnetske rezonance za Opću bolnicu Varaždin, koja je prijeko potreban instrument u ovom dijelu Hrvatske.

- Ravnateljica je pred koji dan uputila zahtjev za nabavku magnetske rezonance  za Varaždinsku bolnicu. Oko toga nas čeka i prostorni izazov, ali potaknut će jednu akciju koja će biti donatorska. Magnetska rezonanca košta oko 10 milijuna kuna, a ministarstvo će sudjelovati u dijelu troškova - nastavio je Nakić, ne kazavši točno o kojem iznosu sufinanciranja bi se radilo. 

Zeleno svjetlo za javnu nabavu

- Razgovarali smo o tome kako nabaviti magnetsku rezonancu, ali nismo još do kraja napravili matematiku. Čim više sredstava skupimo, onda ćemo razgovarati kako da nabavimo cijelokupan iznos. Ministar je dao zeleno svjetlo za javnu nabavu i pripremu dokumentacije. Očekujem negdje ne proljeće da magnetska rezonanca bude u našoj bolnici - kazao je Štromar.

Što se tiče izgradnje ujedinjenog hitnog bolničkog prijema i jednodnevne kirurgije, Nakić je istaknuo kako se sredstva za to mogu koristiti iz EU fondova, a radi se o 80 milijuna kuna. 

- Ministar je osigurao nekih 70 milijuna kuna sredstava iz EU fondova. Realno je očekivati da ćemo trebati 150 - 200 milijuna kuna. Za prvi dio, odnosno fazu trebamo što prije povući sredstva, a rok za povlačenje je ograničen. Ravnateljica i ja radimo intenzivno na izradi dokumentacije - objasnio je župan Štromar.

- Samo koordiniranom aktivnosti ministarstva i županije moći ćemo realizirati ove projekte. Detektirali smo koji su problemi te smo zacrtali inicijalni smjer. Ne govorim samo u arhitektonskom smislu već i funkcionalnoj organizaciji i nabavci opreme - naglasila je ravnateljica Sanja Zember.

Ministar će obići i Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice,a domaćini će mu biti ravnatelj bolnice Damir Mihalić i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Goranka Štefanić.

 

 

 

Komentari