zdravstvena akcija

Obilježen Hrvatski dan osviještenosti o debljini: Pretilost nije estetski problem, nego bolest

Objavljeno: 19.03.2022. 13:19

Zadnja izmjena: 19.03.2022. 13:20

Pretilost nije estetski problem, nego ozbiljna bolest koja dovodi do niza zdravstvenih problema, ali i do smrti.

Istaknuto je to danas na Franjevačkom trgu u Varaždinu, gdje je javnozdravstvenom akcijom u organizaciji Savjeta za zdravlje Varaždinske županije i Multidisciplinarnog tima za liječenje pretilosti Opće bolnice Varaždin obilježen Hrvatski dan osviještenosti o debljini. 

- Hrvati su, uz Maltežane, najdeblji u Europi, i to ne samo odrasli, nego i djeca. Glavni razlozi su sjedilački način života i pogrešne prehrambene navike. Predviđa se da će 2030. godine, dakle za samo osam godina, svaki treći stanovnik Hrvatske imati pravu pretilost, što znači indeks tjelesne mase iznad 30. Posljedice pretilosti su na prvom mjestu kardiovaskularne bolesti, šećerna bolest, povišeni krvni tlak, plućne bolesti, ali i depresija, neplodnost kod muškaraca i žena, inkontinencija – navela je dr. med. Vesna Šimegi-Đekić, specijalist internist – endokrinolog i dijabetolog.

Multidisciplinarni tim za liječenje pretilosti u Općoj bolnici Varaždin djeluje od 2019. godine.

- Tim čine djelatnici Endokrinološkog odjela, nutricionisti, psiholozi, psihijatri, anesteziolog i abdominalni kirurzi. Dosad smo obradili više od 200 pacijenata i vjerujem da ćemo uskoro postati najpoznatiji barijatrijski centar u Hrvatskoj. Pretilost se na prvom mjestu liječi pravilnom prehranom, redovitom fizičkom aktivnošću od barem 30 minuta dnevno, lijekovi su tek na trećem mjestu, a operativni zahvat zadnja opcija – napomenula je dr. Šimegi-Đekić.

 

Komentari