smeće se ne spominje

REBALANS PROŠAO Djeci božićnica, za rotor u Optujskoj zeleno svjetlo, a pregovarat će i o kupnji Varteksove robne kuće

Objavljeno: 21.11.2016. 12:48

Zadnja izmjena: 21.11.2016. 13:08

Foto: Luka Šalamun

Vijećnici su jednoglasno podržali odluku da se 1,4 milijuna kuna utroši na kupnju zemljišta radi izgradnje rotora u Optujskoj ulici. Radi se o rješavanju problema kod Supernove i trgovačkih centara Branke i Plodina, gdje je kupljeno  zemljište i taj je iznos najveća stavka u prihvaćenom rebalansu proračuna.

Time bi se, po Habuševim riječima, otvorila mogućnost spajanja Optujske s Hallerovom alejom kao i izgradnje novog naselja na produžetku Gortanove ceste. 

- Tako bi se i rasteretio ulazak u grad. Došli smo do čovjeka koji je vlasnik zemljišta, koji je u jednom trenutku bio proglašen čak i pokojnim, a nalazi se u Njemačkoj - objasnio je Habuš.

Gradonačelnik je također na početku sjednice tražio da se na dnevni red, prema hitnom postupku uvrsti Prijedlog zaključka o iskazivanju interesa za kupnju povijesne kuće u Varaždinu na adresi Franjevački trg 2-4 i Trg kralja Tomislava 5, građevina poznatija kao "Varteksova robna kuća". Predložio je da se iskoristi kao muzejski prostor, a uslijed manjka adekvatnog prostora za obavljanje muzejske djelatnosti i smještaj muzejskih sadržaja Gradskog muzeja Varaždin.

"Zara i Muller odustali"

- Sad je izvanredna prilika da razmotrimo kupnju ove zgrade, pošto možda više nećemo imati priliku kupiti je po tako povoljnoj cijeni. Zara je pogledala prostor prije nekoliko godina te su odustali od njega zbog premalog broja izloga na strani ulice, a Muller je odustao zbog nedostatka parkirališta u neposrednoj blizini - objasnio je Habuš.

Obrazloženje za potrebom kupnje ove zgrade dao je i Miran Bojanić Morandini, ravnatelj Gradskog muzeja.

- Možemo li pretjerati s galerijskim i muzejskim prostorom u gradu? Mislim da ne. Zašto Varteksova robna kuća? Prije četrdeset godina Grad se ugovorom obvezao da će stalnim postavom riješiti najvećeg varaždinskog slikara Miljenka Stančića. To se do sad nije dogodilo, zbog nedostatka adekvatnog prostora - objasnio je Morandini te dodao kako su do sad objavljena tri oglasa u Nekretninama. 

Ipak, nije riječ o oglasu za prodaju, već o samo iskazivanju interesa za kupnju, a kako kaže Morandini, ono što ih je između ostalog, prvo privuklo je cijena kao početak pregovora. Pravo prvokupa ima Grad Varaždin.

- Obišli smo prostor od podruma do tavana i gotovo je nevjerojatno, da je u takvom dobrom stanju nakon niza godina. 

Naposlijetku, vijećnici su većinom glasova prihvatili ovaj Prijedlog.

Svakom djetetu 120 kuna

VIjećnik Ilčić je putem amandmana predložio da se svakom djetetu koje ima prebivalište u Gradu Varaždinu, a mlađe je od 18 godina isplati božićnica od 120 kuna, što su vijećnici jednoglasno prihvatili.

Tako je rebalansom je  osigurano 900.000 kuna isplatu božićnica djeci.

Kao što smo već napomenuli, rebalans je prošao većinom glasova, odnosno samo jedan vijećnik je bio suzdržan. Znači li to da se Grad može zadužiti za bale? Ne.

Ta stavka je stavljena "na čekanje" odnosno proračun je već u početku smanjen za 100 milijuna kuna. Daljnji koraci koji su mogući su ili da se ponovno predloži rebalans proračuna, ili da se (kako je Habuš najavio) ide sa referendumom. Podsjetimo i to da su vijećnici Avar i Bunić poslali upit Ministarstvu financija, a na odgovor još čekaju.

Komentari