naputak o postupanju s pernarom

SPRIJEČITI PERNAROV ULAZAK? Ministarstvo poslalo upozorenje ravnateljima naših škola

Objavljeno: 09.02.2017. 13:47

Zadnja izmjena: 09.02.2017. 13:50

Foto: YouTube/Screenshot/Ilustracija

Na adrese svih škola u Hrvatskoj, uključujući i našu županiju, stigao je službeni dopis Ministarstva znanosti i obrazovanja koje je ponukano, kako stoji, nedavnim nenajavljenim ulascima saborskoga zastupnika Ivana Pernara.

Dopis na dvije stranice gusto kucanog teksta podsjeća ravnatelje da su škole dužne osigurati učenicima zaštitu svih prava - podvlačeći pravo na zaštitu od nedopuštenog političkog iskorištavanja. 

- Navedena prava su ugrožena u situacijama u kojima se s učenicima razgovara u prostoru školske ustanove bez odobrenja ovlaštenih osoba pozivajući ih na neprihvatljivo ponašanje koje podliježe izricanju odgojnih mjera. - navodi se u naputku, osuđujući uz to i fotografiranje s učenicima te objavu fotografija na društvenim mrežama bez pristanka učenika i roditelja.

'Uobičajeno, ali...'

U naputku kojega potpisuje državni tajnik Hrvoje Šlezak detaljno se objašnjavaju mogućnosti zaštite učenika, od uvođenja alarma i video nadzora, do dužnosti ravnatelja i školskih odbora. Naputak je objavljen i na webu Ministarstva znanosti i obrazovanja. Za dodatna smo pojašnjenja i zamolili ravnateljicu Druge gimnazije Varaždin Zdravku Grđan.

- Uobičajeno je da se izdaju ovakvi naputci prije svakih političkih izbora, ali ovdje su potaknuti i postupcima zastupnika Pernara. Mi kao škole imamo dužnost štititi djecu od svake političke manipulacije. - izjavila je ravnateljica Grđan.

Hoće li se ravnatelji naših škola stvarno imati (ne)prilike s Pernarom, još ćemo vidjeti. Mogućnosti naših škola da spriječe ulazak ovom nekonvencionalnom zastupniku prilično su ograničene - osim ako ih ne spašava činjenica da se Pernar za sad opredijelio za "turneju" isključivo po zagrebačkim školama.

Komentari