o eu fondovima

Štromar u Bruxellesu sudjeluje u radu 119. plenarne sjednice Odbora regija Europske unije

Objavljeno: 12.10.2016. 11:45

Zadnja izmjena: 12.10.2016. 11:53

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar boravi u Bruxellesu, gdje sudjeluje u radu 119. plenarne sjednice Odbora regija Europske unije. Na početku zasjedanja prisutnima se obratila i povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corina Cretu te predsjednik Europskog odbora regija Markku Markkula.

Inače, se na sjednici raspravljalo o pojednostavljenju europskih strukturnih i investicijskih fondova iz perspektive lokalnih i regionalnih vlasti te o državnim potporama i uslugama od općeg gospodarskog interesa.

Članovima Odbora je također predstavljen Akcijski plan EU-a za e-upravu 2016.-2020. koje je predstavio član regionalnog vijeća Vastra Götalanda: ubrzavanje digitalne transformacije uprave, kao i digitalizacija europske industrije o čemu je pričao Kieran McCarthy iz Gradskog vijeća Corka.

Inače, Odbor regija Europske unije osnovan je Ugovorom iz Maastrichta 1992. kao tijelo koje na europskoj razini zastupa interese lokalnih i regionalnih vlasti.

Odbor regija savjetodavno je tijelo EU-a koje čine izabrani lokalni i regionalni predstavnici iz svih 28 država članica. Oni u Odboru regija iznose svoja mišljenja o zakonodavstvu EU-a koje izravno utječe na regije i gradove. Taj isti Odbor omogućuje regijama i gradovima da službeno iznesu svoje stavove u zakonodavnim postupcima EU-a i na taj način se osiguravaju poštovanje položaja i potreba regionalnih i lokalnih vlasti.

 

Komentari