REFORMISTI REAGIRAJU

"To je sramotno, nehumano i neodrživo!" - Reformisti o odlukama o skrbi za osobe s Downovim sindromom

Objavljeno: 18.05.2016. 17:19

Zadnja izmjena: 18.05.2016. 17:30

Reformisti se najoštrije protive Odluci o oduzimanju invalidnine te Odluci o oduzimanju statusa njegovatelja roditeljima osoba s Downovim sindromom. Ove odluke  smatraju sramotnim, nehumanim i neodrživim.

Osobama s Downovim sindromom  potrebna je cjelodnevna njega koja osim angažiranja najbližih uključuje i troškove, za na primjer pomoć logopeda, fizijatra i drugih rehabilitatora. Kako se za svaku od tih pomoći dugo čeka, skrbnici (najčešće roditelji) u situaciji su da pomoć moraju potražiti kod privatnih pružatelja zdravstvenih usluga što uzrokuje dodatne troškove. Ako skrbnici ne budu bili u mogućnosti pružati adekvatnu skrb, regresija je u takvim slučajevima bit će velika. - istaknuo je Robert Hirc, član predsjedništva Narodne stranke - Reformisti

Kaže i kako sadašnje jedinstveno tijelo vještačenja upravo to ne prepoznaje te poziva na preispitivanje ovakvih odluka i zahtijeva da se napravi takav sustav koji odgovara potrebama djece s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom.

Reformisti smatraju da je postojeći sustav skrbi za osobe s invaliditetom neadekvatan. Potrebno je krenuti u izradu novog sustava koji bi bio usmjeren prema djeci od najranije dobi. Smatraju i kako djeca s teškoćama u razvoju moraju imati uvjete za dostojanstven život u kojem se mogu razvijati i pokazati sve svoje vrijednosti. 

Reformisti su stava da ovo pitanje nije i ne smije biti predmetom političkog prepucavanja, pogotovo jer se radi o najosjetljivijoj društvenoj skupini koja se od bilo kakvih napada ne može obraniti. Pozivaju zato sve političke opcije na zajednički rad s ciljem poboljšanja kvalitete života djece s teškoćama i osoba s invaliditetom. Također, traže od Vlade Republike Hrvatske,  Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva zdravlja te Ministarstva socijalne politike i mladih da se aktivno uključe u rješavanje cjelokupne problematike.

 

 

Komentari