očitovanje VARKOMA

eTV: Direktor VARKOM-a o poništenju natječaja za aglomeraciju: 'Bili smo svjesni rizika, razlozi su formalni'

Objavljeno: 26.10.2016. 09:59

Zadnja izmjena: 26.10.2016. 10:02

Foto: Željko Porobija

Na jutrošnjoj je presici direktor VARKOM-a Vlado Vlašić objasnio razloge zbog kojih je Državna komisija poništila natječaj za projekt sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin, te najavio da unatoč ovom odbijanju projekt ide dalje.

- Primili smo deset ponuda, tri smo ocijenili kao prihvatljive. Već smo kod pregleda ponuda bili svjesni da i te tri ponude imaju nedostatke, ali kako bi spasili natječaj - a te greške nisu imale utjecaje na visinu ponude - prihvatili smo ih, iako je bilo bojazni da bi se ovo moglo dogoditi. - izjavio je Vlašić okupljenim novinarima.

Podsjetimo, VARKOM je najpovoljnijom ponudom ocijenio onu izraelske tvrtke Tahal Consulting Engineers, čija je vrijednost bila oko 142 milijuna kuna. Postavili smo pitanje zašto su prihvaćeni ponuđači kad su već bili svjesni rizika da Državna komisija poništi natječaj.

- Postupak pregleda je krvavi posao, svaka ponuda ima 1600 stranica, da smo i te tri ponude proglasili neprihvatljivim, ne bi nam ostala više nijedna. A greške koje smo pronašli - je li tu neka engleska riječ, ili je jedno parkirno mjesto manje ucrtano, sve je to u provedbi projekta rješivo. Državna komisija je zamjerila što smo samo za jedan dio dokumentacije je dopušten internacionalizam, a koriste se i drugdje.- pojasnio je direktor Varkoma, te dodao da će se sada donijeti odluka o poništenju i objaviti isti natječaj s istim tehničkim karakteristikama. Na koncu se osvrnuo i na kritike da je Međimurje već završilo sa sličnim projektom, a počeli su ga istodobno kad i VARKOM.

- Međimurska županija kao pogranična županija svoj projekt vuče iz pretpristupnih fondova i financira dijelom iz njih i ti projekti su pogranični, što mi nismo mogli napraviti. - odgovorio je Vlašić.

>> eTV: Stričak o projektu Aglomeracija: 'Svi ključni natječaji padaju u vodu!'

Komentari