odlukom skupštine

Zavod za hitnu medicinu postaje prvi nastavni zavod u Varaždinskoj županiji

Objavljeno: 24.02.2022. 12:04

Zadnja izmjena: 24.02.2022. 12:06

Nakon što je Županijska skupština jednoglasno donijela odluku, pokrenut je postupak za prelazak Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije u Nastavni zavod za hitnu medicinu.

Ovo će biti prvi nastavni zavod u našoj županiji i treći nastavni zavod u Hrvatskoj u hitnoj medicini. Studenti će tako ubuduće u Zavodu moći stjecati nova znanja i iskustva, a njihovi djelatnici će moći biti i dio nastavne baze Sveučilišta, pisati znanstvene radove i usavršavati se. Sveučilište Sjever istovremeno sudjeluje u obrazovanju djelatnika Zavoda koji studiraju na preddiplomskom i diplomskom sveučilišnom studiju Sestrinstva.

- Osim pružanja hitne medicinske pomoći i obavljanja sanitetskog prijevoza, djelatnost Zavoda sada će biti proširena na obavljanje nastave iz područja hitne medicine. I dosad su obavljali edukacije za djelatnike drugih zavoda i MORH-a, a sada, nakon što su potpisali ugovor sa Sveučilištem Sjever o znanstveno-poslovnoj suradnji, službeno postaju nastavna baza Sveučilišta – istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Prema navodima ravnatelja Zavoda Mladena Smoljanca, ovome su prethodile višegodišnje pripreme.

- Već su 2015. godine prve doktorice medicine poslane na specijalizaciju iz hitne medicine, a financirali smo i edukacije za nacionalne instruktore. Danas imamo dva nacionalna instruktora za izvanbolničku hitnu medicinu te jednog nacionalnog instruktora za prijavno-dojavnu jedinicu. Imamo i nekoliko instruktora za AVD uređaje. Uz to smo u naš edukacijski centar u Ludbregu uložili značajna sredstava, pa je odnedavno opremljen uređajima i opremom za održavanje edukacija na nacionalnoj razini - rekao je Smoljanec.

Komentari