predstavljeni rezultati

eTV - Prošla godina rekordna za turizam naše županije, više od polovice gostiju su stranci

Od svih turističkih zajednica koje djeluju na području županije, najviše dolazaka je zabilježila TZ Grada Varaždina, a nakon nje slijede TZ Općine Bednja - Trakošćan te TZ Grada Varaždinske Toplice...
Objavljeno: 17.01.2024. 11:35

Zadnja izmjena: 17.01.2024. 13:45

Foto: Sebastian Krehula

Župan Anđelko Stričak i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ sa suradnicima danas su predstavili turističke rezultate Varaždinske županije u 2023. godini.

Kako je pritom rečeno, u 2023. godini ostvareno je ukupno 103.874 dolazaka te 246.228 noćenja, od čega 46,87 posto domaćih turista te 53,13 posto stranih turista. U odnosu na 2022. godinu, prošle je godine ostvareno 14,5 tisuća više dolazaka te 39,6 tisuća više noćenja.

Od stranih turista protekle godine najviše ih je došlo iz Njemačke, Poljske, Slovenije, Austrije, Slovačke, Italije, Češke, Nizozemske i Indije. Od svih turističkih zajednica koje djeluju na području županije, najviše dolazaka je zabilježila TZ Grada Varaždina, a nakon nje slijede TZ Općine Bednja - Trakošćan te TZ Grada Varaždinske Toplice.

- Pretprošla godina nam je turistički bila najbolja, a prošla još bolja. Prošle godine ostvarili smo 16 posto više dolazaka nego pretprošle. Upravo zbog svih tih brojki, rasta turizma, moramo odati priznanje svim našim turističkim zajednicama, svima koji rade u turizmu jer bez njih toga nebi bilo - rekao je Stričak.

'Turizam se sam od sebe neće dogoditi'

Danas su uručene i table "Kuća za odmor s pričom" novim nositeljima ovoga certifikata koji su nam se danas ovdje pridružili, Mladenu Namjesniku iz Agroturizma "Svijet vila" te Vlatku Greguru iz Kuće za odmor Grga. Uz njih certifikate i table će za svoje kuće za odmor dobiti još četvero privatnih iznajmljivača.

- Naša vidljivost i prepoznatljivost, kao i slogan "Županija s pričom" dočarava da treba doći posjetiti našu županiju i taj slogan i financijski dio promocije podržala je Hrvatska turistička zajednica. Od desetak kuća za odmor otprije pet godina došlo je do čak 170 kuća za odmor na području Varaždinske županije. Pohvale svima koji su uložili velika sredstva i shvatili da bez njihvog ulaganja turizam se sam od sebe neće dogoditi - zaključio je Mališ.

Komentari