grad novi marof

Foto - Podizanjem klopoteca obilježen početak priprema za berbu grožđa

Objavljeno: 16.08.2023. 09:37

Zadnja izmjena: 16.08.2023. 15:46

Foto: Grad Novi Marof

Udruga vinogradara i voćara "Pinta" Novi Marof i ove je godine povodom Lovrečeva organizirala već tradicionalnu manifestaciju, podizanja klopoteca. Klopotec za dobar početak vinogradske sezone podignut je u mjestu Oštrice, na predjelu Curleva.

Manifestacija je započela blagoslovom vlč. Mihaela Čavleka, župnika župe Oštrice, a sama ceremonija podizanja klopoteca održana je kod kleti Nedeljka Vukalovića. Tradicija postavljanja klopoteca njeguje se od 1999. godine, otkad i postoji Udruga vinogradara i voćara Pinta, jedna od najbrojnijih udruga vinogradara na području Varaždinske županije koja broji više od 160 članova.

- Udruga vinogradara Pinta ovu tradiciju njeguje preko 20 godina. Tradicija je to koja se održava kada grožđe počne ulaziti u fazu zriobe, a cilj podizanja klopoteca je zaštita vinograda od grabežljivih ptica! Sad koliko je to učinkovito, to je druga stvar. Ta tradicija je takva bila, a mi smo odlučili oživjeti tu tradiciju. Zbog puno kiše i vlage te nepovoljnih vremenskih uvjeta, od nas se tražila intenzivna briga, ali unatoč svemu tome vinogradi su poprilično rodni i obećavaju jako dobru berbu - rekao je Dragutin Košćak iz Udruge Pinta.

Za sve posjetitelje osigurano je iće i piće, uz roštilj i zagorske štrukle, dobru vinsku kapljicu i glazbu, a podizanju klopoteca prisustvovalo je preko 200 posjetitelja. U ime Grada Novog Marofa, podizanju klopoteca prisustvovao je zamjenik gradonačelnika Ivan Tuk.

- Našim brojnim vinogradarima ovo je važan događaj i želim im izuzetno dobru berbu, te da i dalje nastave s proizvodnjom odličnog vina koje krasi naš kraj. S našim vinogradarima, vinarima i udrugama njegujemo kvalitetnu suradnju te će i dalje imati podršku Grada - rekao je Tuk.

Komentari