izdvajamo najvažnije

BROJNA PITANJA NA AKTUALCU Čačić se dotaknuo čak i Haaga, a više puta 'bocnuo' i Čehoka

Objavljeno: 05.12.2017. 09:22

Zadnja izmjena: 05.12.2017. 13:05

Foto: Luka Šalamun/Željko Porobija

Čak 14 vijećnika iskoristilo je svoje pravo da postavi pitanja na aktualnom satu, pokrivajući teme od rada Hitne i Doma zdravlja, pa do prostornog plana i odlagališta otpada u Brezju.

>>ČAČIĆEV PRORAČUN PRIHVAĆEN Nazvali ga 'nabildanim', a evo i koliko je određeno za liječnike

U odgovorima je Čačić - između ostalog - kritizirao bivšeg župana Štromara, neimenovane načelnike i gradonačelnike te u 3 navrata i određene postupke Grada Varaždina. Ovdje donosimo najvažnija pitanja i odgovore.

'Porast minimalca je zbog nas'

Vlasta Cindrić (Reformisti) upitala je kakve su koristi od nedavnog osnivanja savjeta 5 županija i njihovih prijedloga vladi.

- Vlada je to prihvatila - a ključno što je prihvatila jesu naše plaće, tražio sam da moramo dići minimalne plaće. I ovih 5% povećanja minimalne plaće ide nama. - odgovorio je Čačić.

>> GRUPIRANJE NA SJEVERU Pet sjevernih župana Vladi predlaže osnivanje Savjeta pet županija

'U Haagu gore nego u Breznici'

Jadranka Bahlen (HSU) upitala je kada će se povećati broj timova Hitne pomoći.

- Nedavno je čovjek umro na ulici u Breznici, Hitnoj je trebalo sat vremena da dođe. - izjavila je Bahlen.

- A vidite kako u Haagu - sat i 20 minuta treba hitnoj do sudnice. Sad smo u tih 5 timova ugradili defibrilatore. Okvirno treba oko 30 minuta za izvršenje intervencije, timovi imaju oko 30-40 intervencija dnevno. - odgovorio je Čačić.

'Ne vidim da je tu Grad išta napravio'

Božidar Hajsok iz HNS-a postavio je pitanje je li i na koji je način župan uključen u rješavanje odlagališta Brezje, koje predstavlja opasnost za trećinu županije, osobito za općine nizvodno od Plitvicie.

- U pravu ste, niti sam uključen, niti me tko što pita, niti o bilo čemu odlučujemo, nemam pojma. Mislim da je u kampanji bilo rečeno da će to biti odmah, a to 'odmah' nisam vidio. Bio sam u ministarstvu s nekoliko načelnika općina, onaj dio nad kojim Grad nema intervencije - ministarstvo je preuzelo obavezu da će za njih riješiti ono što ne spada u koncesiju Grada. - odgovorio je Čačić, na što je Hajsok rekao da je zadovoljan odgovorom, ali i razočaran.

'Proračun nabildan - a ništa od energetske obnove kuća'

Vijećnik Živog zida Mladen Rogina proračun je nazvao 'nabildanim', ali je ukazao da u njemu nisu predviđena sredstva za energetsku obnovu kuća.

- Drago nam da ste primijetili naše "mišiće", a ne salo. Dići ćemo i više od ovoga što ovdje piše - držite me za riječ - bit će tu još par desetaka milijuna kuna. Projekti obnove su stali jer gradovi i općine nisu napravili ništa, to ne radi županija. - odgovorio je Čačić.

'Načelnikovo je postojanje bilo štetno'

Krešimira Horvata iz Reformista zanimalo je kada će škola u Martijancu krenuti u jednosmjensku nastavu.

Kad će djeca u Martijancu krenuti u jednosmjensku nastavu?

- Tamo smo imali jednog načelnika koji nije do kraja razumio koliko je štetno njegovo postojanje, ali su zato građani razumjeli. Sad idemo s u suradnji s općinom u projekt, dajemo 7,2 milijuna kuna ide u energetsku obnovu, općina daje 5 milijuna kuna, treba biti gotovo do kraja sljedeće godine. - glasio je Čačićev odgovor.

'Direktoru Jagiću lakše je slikati se'

Željka Dvekara iz HDZ-a zanimalo je zašto je Dom zdravlja izgubio sve sporove s koncesionarima koji su imali unajmljen prostor.

- U tom Domu zdravlja ima svega, a najviše sporosti. Nema snage da se stvari miču, ali zato imaju snage da se slikaju. Lepoglava nije dala ništa za tamošnji dom zdravlja, ali eto našeg Jagića za slikanje je prvi. - rekao je Čačić.

'Neka se u Gradu dogovore što hoće...'

Tomica Čukli iz HSLS-a upitao je o zakonitosti izdavanja dozvole Županije tvrtki Univerzal za gospodarenje otpadom u Brezju.

- Odlična je poslovica "Drž'te lopova". Grad Varaždin pošalje svog ovlaštenog predstavnika sa svim punomoćima da dođe ovdje i zajedno s Univerzalom traže dozvolu. Oni su imali pravo po zakonu, mi to i napravimo - a Grad objavi da je taj njihov predstavnik postupio protiv njihove volje. Kako je mogao postupiti protiv njihove volje? Neka se dogovore što hoće, mi se u to nećemo petljati. - glasio je Čačićev odgovor.

'Novci udrugama ići će ranije'

Hrvoje Kovač iz SDP-a ukazao je na činjenicu da još nisu potpisani ugovori s udrugama, tako da će one imati prekratak rok za potrošnju novaca do kraja godine.

- Mi smo to raspisali u 10. mjesecu, a trebalo je u trećem. Ovdje ne krivim prethodnog župana, nije ušao u taj proces, jer su bili izbori - da ga se ne bi optužilo kako je dijelio novce bez legitimacije. Obećavamo da će se odluke sada donositi do 3. mjeseca. - izjavio je Čačić.

'Grad je tu samo dao zemljište'

Nina Begičević Ređep (HSS) postavila je pitanje županu kakav je njegov stav prema projektu informatičkog kampusa - projektu vrijednom 23 milijuna eura..

- Grad je tu dao samo zemljište, i to im je jedini projekt kojega su napravili. Osim rotora! - odgovorio je Čačić, koji je objasnio i načine na koji Županija misli doći do novaca za taj projekt.

'Štromar htio dati Vodotoranj za hrpu kamenja!'

Reforimist Nenad Koščak postavio je pitanje o financiranju vodotornja u Varaždinu i o tome plaćaju li državne službe najam prostora.

- Jučer je došlo pismo od Ministarstva državne imovine, da prihvaćaju zahtjev prethodnog župana da žele razmijeniti ruševinu o Opeci - hrpu kamenja! - za zgradu u centru Varaždina. To je tražio Štromar, da se podmetne noga Kostanjevcu, a država je shvatila da je to za njih dobar posao. Jedan od razloga je da država ne plaća najam, ali morat će to plaćati. - dao je odgovor Čačić.

Komentari