LUDBREG I MAĐARSKA U PROJEKTU

FOTO Bilić najavio postavljanje digitalnih podzemnih sustava koji će pratiti zbrinjavanje otpada

Objavljeno: 15.11.2017. 12:23

Zadnja izmjena: 15.11.2017. 12:29

Danas se u ludbreškom Hotelu 'Amalia' održala konferencija vezana za projekt 'EcoSmartCities, Ecological Smart and Sustainable Cities' koji se odnosi na aktualno i goruće pitanje 21. stoljeća - gospodarenje otpadom. Partner u projektu je Grad Ludbreg i mađarski Grad Zalaegerszeg, a nazočan je bio i gradonačelnik Bilić te Tvrtko Čelan, programski i komunikacijski menadžer HU HR.

Spomenuti projekt odnosi se na uspostavu ekološkog, pametnog i održivog sustava gospodarenja otpadom u prekograničnom mađarskom području i uvođenjem inovativnog sustava za pametno zbrinjavanje otpada u obliku podzemnih platformi i pametnih kanta za smeće povezan s naprednim softverom za praćenje razine popunjenosti otpada.

Aktivnosti projekta usmjerene su na osnaživanje kapaciteta svih dionika uključenih u sustave gospodarenja otpadom te izradu priručnika koji će svim ključnim dionicima pružiti smjernice za učinkovito gospodarenje otpadom prema najnovijim europskim trendovima.

Najveća novost

Projekt je sufinanciran iz Programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska za programsko razdoblje 2014.-2020, a o projektu i susjedskoj suradnji izjasnio se i Tvrtko Čelan.

- Iskustva i suradnja s mađarskim susjedima je jako dobra, a to potvrđuje i 169 projekata koje smo zajednički proveli i koje provodimo od kojih 25 milijuna kuna odlazi na hrvatsku i mađarsku stranu - rekao je Čelan.

Također, zadovoljstvo projektom i inovacijama koje će se uvesti izrazio je i gradonačelnik Bilić.

- Najveća novost je postavljanje dviju podzemnih digitalnih platformi koje će pratiti proces prikupljanja otpada, a postavit će se u najnaseljenijim dijelovima grada. Postavljanje takvog sustava neće utjecati na promjenu cijena zbrinjavanja otpada koju građani sada plaćaju- izjavio je Bilić.

 

Komentari