19 ZA, SAMO 4 PROTIV I 1 SUZDRŽAN

PRORAČUN PRIHVAĆEN, DJEČJE BOŽIĆNICE IDU: A oko ovih 6 točki 'vrtjela' se rasprava...

Objavljeno: 18.12.2017. 12:21

Zadnja izmjena: 18.12.2017. 20:16

Foto: Luka Šalamun

Dvije točke današnje sjednice Gradskog vijeća bavile su se proračunom. Prvo su vijećnici jednoglasno prihvatili rebalans proračuna za ovu godinu, čime je ujedno osigurano 900 tisuća kuna za dječje božićnice. 

Ipak je i prije izglasavanja rebalansa ovogodišnjeg proračuna bilo rasprave, a najviše se ticala pitanja 2 milijuna kuna koja su dana Vartopu radi rješavanja kotlovnica u zgradama.

1. Bosilj / Avar: Bojlerizacija

- Sredstva su samo doznačena, a ne radi se ništa. - prigovorio je Bosilj, koji je po pitanju proračuna sadašnju vlast ocijenio s poklonjenom minus dvojkom. 

- Vi ste na odboru rekli da ste protiv "bojlerizacije", a sada se bunite što Vartop još nije riješio pitanje kotlovnica. Dva milijuna kuna koja su predviđena - za to su trebala 6 mjeseci rada. Vaša je stranka to kočila, a mi ćemo potrošiti 2 milijuna kuna ove godine, 2 milijuna sljedeće, ponudit ćemo zakonsko rješenje. - odgovorio je Bosilju Čehokov zamjenik Avar.

- Stalno spominjete da se nećete vraćati u prošlost i onda spominjete partije. Vaši argumenti u ovom slučaju uopće ne stoje, predali ste Vartopu 2 milijuna kuna, još ne znate kako ćete to riješiti. Ako već hoćete prošlost - tko je bio gradonačelnik kad se Vartop izdvajao iz Termoplina bez ikakvih sredstava? - završio je svoju diskusiju Bosilj.

2. Čehok: Loše stanje gradskih tvrtki

Čehok je na početku rasprave opširno objasnio proračun kojega je nazvao i 'dokumentom istine', najavljujući i da će proračun biti dostupan i na webu a možda i kao knjižica.

- Proračun je i zbir želja, ali i realnih mogućnosti. Tvrtke su u lošem stanju, samo u Aquatehnici imamo 10 milijuna kuna gubitka, slično je u Vartopu. Varkom je u prvih 6 mjeseci imao 2 milijuna kuna gubitka, nama je trebalo 4 mjeseca da sazovemo prvi sastanak i da krenemo sa zajedničkom koordinacijom gradskih tvrtki. - objašnjavao je Čehok zatečeno stanje, a onda opširnije objašnjavao na kojim su sve točkama moguća dizanja prihoda, kao i koji se sve projekti planiraju poduzeti.

Pritom je spomenuo one projekte o kojima smo već pisali - širokopojasni internet, izgradnja POS-a u Hrašćici - ali i u Vilka Novaka, aglomeracija, biciklistička infrastruktura, Kučanska rampa, uslađivanje katastra i gruntovnice, kao i brojni projekti u socijalnoj skrbi. Jedan od njih je i ugradnja liftova u zgrade, zbog starijih građana kojima nije jednostavno popeti se npr. na 4. kat. Čehok očekuje rast prihoda, kao i bolje upravljanje gradskom imovinom.

>> Ovo su projekti koje bi trebao pokrenuti novi proračun Grada Varaždina

3. Martinčević: Nema novca za bale?!

Potom su uslijedili i amandmani koje su vijećnici iznijeli uime svojih klubova. Najčešći prigovor kojega su čulo ticalo se činjenice da u novom proračunu nema predviđenih sredstava za rješavanje bala u Brezju.

- Reformisti nisu zadovoljni jer se nije krenulo u reorganizaciju u gradskim tvrtakama i ustanovama. Na Bazenima nemamo novog ravnatelja, ali imamo sudski spor sa starim ravnateljem. Nismo zadovoljni ni što umjesto 7 odjela sada imamo 10 odjela. Najveći problem proračuna jest da u njemu nema rješenja za smeće. Reformisti će podržati ovaj proračun, želimo dati podršku gradskoj vlasti da riješi sve probleme. Očekujemo rješenje problema smeća na prvoj sjednici sljedeće godine. - istaknula je Natalija Martinčević.

4. Bosilj: Nije loše, ali...

- Pohvaljujem što je proračun konzervativan, nema prihoda koji se ne mogu ostvariti. No, ova vlast priznaje da nema rješenja za otpad. Mi ćemo po novom zakonu dobiti veća sredstva, volio bih da se ona iskoriste za naša 4 amandmana - ukoliko ih se sada odbaci. Proračun nije tako loš, ali prihvaćanje će ovisiti o stavu gradske vlasti prema naša 4 amandmana. - izjavio je Bosilj uime kluba SDP-a.

5. Čehok: Glavni razlog zašto nema za bale...

- Što se tiče bala, znate da ste dobili zadnji prijedlog zadnjeg ponuditelja da su spremni spustiti cijenu - između ostalog - ako Piškornica kupi MBO. Prema onome što mi je rekao naš župan, Piškornica više nije zainteresirana za kupnju MBO-a. Nama nad glavom visi 90 milijuna kuna tužbe, to je glavni razlog zašto nema bala u proračunu. Ako s Pripuzom dogovorimo - mi ćemo dići kredit za 2-3 mjeseca. - objasnio je Čehok neuvrštavanje bala u proračun.

6. Ništa od amandmana

- Predložili smo 3 amandmana, šetnicu kod 5. osnovne škole, cestu Črnec Biškupečki radi zaštite od poplava, energetska obnova bivše zgrade centra Špoljar, povećanje iznosa darova za djecu. - iznio je HNS-ov Dejan Težak.

>> HNS spreman prihvatiti proračun ako se prihvate njihova 3 amandmana - ukoliko ne, ostaju suzdržani

Na kraju se prvo prešlo na izglasavanje amandmana prije svega SDP-a i HNS-a koji nisu bili prihvaćeni od strane gradonačelnika. Svi ovi amandmani su odbačeni, pa je na kraju proračun izglasan s 19 glasova 'za', 4 protiv i jednim suzdržanim. Cjelokupni proračun možete pročitati na ovom linku.

Komentari